Blikverruimers in de kunst

Blikverruimers gaat over hedendaagse kunstenaars. Eigenwijze scheppers die niet voldoen aan het credo: ‘U vraagt, wij draaien’. Dat is lovenswaardig, maar er moet wel brood op de plank komen. Hoe laten zij op een eigen wijze hun brood rijzen? In een wereld die meer en meer wordt gedicteerd door de vrije markt en het marktdenken. Creativiteit vereist.

Er zijn genoeg voorbeelden van eeuwen geleden levende kunstenaars die én van de kunst wisten te leven én die ons tot de dag van vandaag inspireren. Ze brachten nieuwe inzichten. ‘Onze’ kunstenaars bewijzen dat dit anno 2021, met soms een baan ernaast, nog steeds kan. Het is zelfs van essentieel belang, want:

‘Juist in een wereld waarin alles wordt geautomatiseerd, zijn zij van waarde
kunstenaars
en hun verhalen’.

Dirk-Jan Plate (auteur) en Ingrid Werdler (fotografe), hebben de kunstenaars om hun werk benaderd. Kunstenaars inspireren, blijven zoeken en vernieuwen. Het in- en uitzoomen, het speuren naar de essentie en het beter leren kijken en luisteren zijn vaardigheden die door de kunst kunnen worden getraind. Zoals door artsen in het ziekenhuis hun observatietechnieken trainen om betere diagnoses te kunnen stellen.

                                                                                                                                                                           (klik op de afbeelding voor een preview)

De ontmoetingen zijn gebundeld in blik. Hun verhalen zijn vergezeld van beelden van uiteenlopende professionals die de wereld (in)kleuren. Verhalen van onder andere een gambist, beeldend kunstenaar, muziekproducer, documentairemaker, levensstijl-artiest en vele anderen. De verhaallijnen en  doelgroep zijn net zoals de kunstenaars niet in een ‘frame’ te plaatsen. Zij laten zich niet binden, maar verruimen hun en de blik van de lezers. Zij gaan niet in een lock-down maar blijven ondernemen, zoeken naar mogelijkheden totdat er een kans wordt gevonden en gepakt. Ondertussen ziet hun blik al weer wat nieuws, het momentum doet zijn werk.

 

 

 

 

 

 

 

 

(klik op de afbeeldingen voor een preview)

Ingrid Werdler en Dirk-Jan Plate portretteerden de kunstenaars die dikwijls de gebaande paden verlaten en toch hun weg vinden! DichterbijKunst heeft het tweetal bijgestaan door het resultaat te voorzien van een fraaie vormgeving en layout. Die samenwerking leidde uiteindelijk tot de realisatie van deze bijzondere uitgave, door het inblikken van de verhalen en de beelden!

Een ingeblikt inkijkje in de combinatie van passie en doorzettingsvermogen.

Verkrijgbaar in onze webwinkel

 

YOU MIGHT ALSO LIKE